نمایش 1–12 از 28 نتیجه

موتور ویلچر برقی

8،500،000 تومان

تشک ویلچر ژله ای

2،050،000 تومان

چرخ جلو توپر ویلچر 50*200

500،000 تومان

تشک تخم مرغی ویلچر برند مهام مدل DC007

تشک تخم مرغی ویلچر برند مهام مدل DC008

تشک بادمجانی ویلچر روهو برند مهام مدل NC803

تشک تخم مرغی ویلچر روهو برند مهام مدل NC503

شارژر ویلچر برقی

تشک ویلچر آمریکایی روهو برند مهام مدل NC903

کابل برد جوی استیک ویلچر برقی

ترمز دستی ویلچر

جوی استیک ویلچر برقی

لوازم جانبی ویلچر

لوازم جانبی ویلچر قطعات لازم و کاربردی در انواع ویلچر هستند که برای تعمیر دستگاه یا افزایش راحتی، بهبود تحرک، گسترش استقلال فردی و افزایش کیفیت کلی زندگی بیماران طراحی شده است. 

این تجهیزات که غالبا سبک و غیر ثابت هستند، مطابق با انواع مختلف صندلی چرخ‌دار تولید شده و به شما این آزادی را می‌دهد تا در مواقعی که به آن ها نیاز ندارید، به راحتی از ویلچر جدا کنید.

آشنایی با انواع لوازم جانبی ویلچر

این لوازم یا همراه با ویلچر ارائه و یا بصورت جداگانه خریداری می‌شوند و در زمان خرابی، امکان تعویض آن‌ها وجود دارد. در این جا ما به معرفی رایج‌ترین نمونه‌های آن می‌پردازیم.

پشتی

پشتی وسیله ای جانبی برای کمک به ثبات بیشتر بیمار و تسکین درد او است. وزن، اندازه و طراحی پشتی ‌به نوع ویلچر بستگی داشته و برای کاهش یا جلوگیری از افتادگی ستون فقرات و ثبات وضعیت بیمار کاربرد دارد.

جاپایی ویلچر

زیرپایی یا جاپایی ویلچر یکی دیگر از وسایل کاربردی و مشترک در میان مدل‌های ویلچر برقی و دستی است، جنس جاپایی ویلچرهای برقی، از پلاستیک و در نوع دستی، آلومینیومی انتخاب می‌شوند. این محصول جهت محافظت از پای بیمار استفاده می‌شود و ساختار آن بر اساس استانداردهای پزشکی و ارتوپدی است. به کمک این وسیله پای بیمار در حالت مناسب قرار گرفته و بین ران و ساق پای او زاویه .90 درجه ایجاد می‌شود تا فشاری به ستون فقرات بیمار وارد نشود

برای جاپایی فلزی هم از لوله ال فلزی استفاده می‌شود تا جاپایی به ویلچر متصل شود.

موتور ویلچر برقی

در ویلچر برقی، یک موتور الکتریکی متصل به جعبه دنده چرخ‌های بزرگ، نیروی محرکه ویلچر را تامین می‌کند. به دلیل کاربرد مهم دستگاه بصورت جداگانه به فروش میرسد.

کفی نشیمن ویلچر

کفی نشیمن ویلچر، وسیله‌ای جانبی است که به راحت نشستن بیمار کمک می‌کند. متریال استفاده شده در کفی نشیمن، معمولا از جنس مواد ضد حساسیت مانند برزنت، فوم ضد حساسیت، ژل و کیسه‌های هوایی انتخاب می‌شوند تا علاوه بر راحت بودن تشک، هوا هم به خوبی جریان داشته و  فرد بیمار دچار مشکلاتی چون حساسیت و زخم بستر نشود.

کمربند نگهدارنده ویلچر

کمربند نگهدارنده ویلچر امنیت سالخوردگان، بیماران و معلولین هنگام نشستن روی صندلی یا ویلچر را تامین می‌کند، زیرا این افراد ممکن است، در زمان نشستن روی ویلچر تعادل کافی نداشته باشند و حتی ممکن است، به دلیل عدم تعادل از روی ویلچر سقوط کنند. این کمربند از جنس پارچه نرم تولید شده و ابرهای ضربه‌گیر استفاده شده در میان کمربند، اجازه ناراحتی و وارد شدن ضربه به بیمار را نمی‌دهد.

زیردستی محافظ

زیردستی محافظ، پدهای زیردستی نرمی هستند که برای جلوگیری از آسیب رسیدن به دست افراد، بر روی دسته صندلی چرخ‌دار قرار می‌گیرند و جز لوازم جانبی ویلچر به شمار می‌آیند. 

دوشاخه ویلچر

دوشاخه ویلچر وسیله‌ای پلاستیکی یا فلزی است که در راستای فرمان دادن به ویلچر بر روی چرخ‌های جلو نصب می‌شود. در این دوشاخه دو بلبرینگ قرار می‌گیرد و زمان تعویض، باید دوشاخه جدید را بر روی بلبرینگ قبلی جایگذاری کرد. در نظر داشته باشید اگر دوشاخه فابریک قبلی روی ویلچر پلاستیکی باشد، باید حتما دوشاخه جدید را پلاستیکی انتخاب کنید.

شارژر ویلچر برقی

طول عمر ویلچر برقی، رابطه مستقیمی با شارژر آن دارد. زیرا یک ویلچر برقی زمانی خوب کار می‌کند که باتری سالمی داشته باشد و باتری زمانی سالم می‌ماند و طول عمرش افزایش می‌یابد که با یک شارژر باکیفیت و استاندارد به طور کامل شارژ شود. 

توجه داشته باشید، استفاده از شارژ های ارزان قیمت و غیر استاندارد، ممکن است به باتری آسیب وارد کند و هزینه بیشتری را به شما تحمیل کند.

باتری

یکی از قطعات مهم و کاربردی در ویلچرهای برقی، برای تامین نیروی محرکه دستگاه ، باتری آن است. باتری استفاده شده در این ویلچرها از نوع خشک و قابل شارژ هستند. هر چه ظرفیت باتری بیشتر باشد، با ویلچر مسافت بیشتری را می‌توان طی کرد. بنابراین ظرفیت باتری را به‌گونه‌ای انتخاب کنید تا نیاز به شارژ بیشتر از یک بار در روز نداشته باشید. در نتیجه هنگام خرید ویلچر برقی باید از سلامت باطری اطمینان حاصل نمایید.

جوی استوک ویلچر برقی

جوی استوک ویلچر برقی از بخش‌های مختلفی مانند اهرم هدایت ویلچر،نمایشگر باتری، کلیدهای کنترل سرعت، بوق، نمایشگر خطا و دیگر وسایل ارتباطی بین کاربر و ویلچر تشکیل شده است. این وسیله دارای سوکت اتصال به موتورهای چپ و راست و سوکت اتصال به باتری است و هر چه عملکرد ساده‌تر و رابط‌های کاربری بیشتری داشته باشد، استفاده از ویلچر برقی را آسان‌تر خواهد کرد. جوی استیک می‌تواند برای کج کردن ویلچر، بلند کردن پاها و صندلی استفاده شود.

کابل برد جوی استوک

این کابل وسیله‌ای است که ارتباط بین جوی استوک و موتور را برقرار می‌کند و بدین طریق دستگاه ورودی سیگنال‌ها را به کنترل‌کننده می‌فرستد تا ویلچر را در جهت مورد نظر هدایت کرده و حرکت دهد.

روکش پلاستیکی دسته ویلچر

روکش پلاستیکی دسته ویلچر، وسیله‌ای است که بر روی دسته پشتی صندلی چرخ‌دار قرار می‌گیرد و معمولا مطابق با آرگونومیک دست افراد طراحی شده تا همراه بیمار زمان حمل ویلچر احساس درد و خستگی در ناحیه دست و کتف نداشته باشند.

رینگ جلو چرخ بادی ویلچر

رینگ چرخ جلو، با طراحی اسپرت و منحصربه فرد، برای لاستیک‌های بادی کاربرد داشته و در سایزهای مختلف و با توجه به ابعاد لاستیک طراحی می‌شود. 

چرخ‌های ویلچر

ویلچرهای ساده و غیر ساده همگی دارایی دو چرخ لاستیکی بادی در عقب ویلچر و دو چرخ توپر در جلو هستند. این چرخ‌ها را می‌توان به دو دسته چرخ‌های اصلی و فرعی تقسیم بندی کرد.

چرخ‌های اصلی، معمولا سایز بزرگی دارند و با قرار گرفتن در دو طرف ویلچر، منجر به تعادل آن می‌شوند. این چرخ‌ها به دو صورت جامد یا پنوماتیک تولید می‌شوند. چرخ‌ ویلچرهای دستی، جنسی از پنوماتیک دارند. این چرخ‌ها از نظر وزن سبک‌تر بوده و جابه‌جایی آن‌ها راحت‌تر است، اما مقاومت کمتری دارند و نیاز به مراقبت بیشتری خواهند داشت.  در حالی‌که چرخ‌های جامد، وزن سنگین‌تر، دوام بالاتر و جابه‌جایی سخت‌تر دارند و از این‌رو برای ویلچرهای دستی گزینه مناسبی نخواهند بود.

چرخ‌های کوچک‌تر که با عنوان چرخ کاستور یا چرخ هدایت شونده مسیر هم شناخته می‌شوند، در جلوی صندلی چرخدار قرار گرفته و کمک به چرخش بهینه ویلچر خواهند کرد. در ساخت این چرخ‌ها از مواد سنگین و توپی استفاده شده و با توجه به مدل و ابعاد ویلچر معمولا قطر 7 تا 23 سانتی‌متر دارند.

 دسته ترمز

دسته‌های ترمز، میله‌هایی فلزی هستند که در طرفین ویلچر به صورت ثابت قرار گرفته‌اند و جلوی حرکت ویلچر را می‌گیرد. زمانی که این دستگیره‌ها را می‌کشید، جلوی حرکت چرخ‌ها گرفته شده و ویلچر از حرکت می‌ایستد. 

گفتنی است دسته ترمز مخصوص ویلچرهای دستی است و توقف در ویلچرهای برقی به‌صورت خودکار و از طریق تنظیمات انجام شده بر روی دستگاه انجام می‌شود.